„Lightyear“ започнува сериското производство на автомобили со соларни панели-  Холандската компанија објави дека оваа есен ќе стартува со сериско производство на автомобили со соларни панели – „Lightyear 0“.

Моделот на автомобил „Light 0“ ќе има закривени соларни панели на покривот, хаубата и багажникот, кои дополнително ќе ја напојуваат електричната батерија додека возите (или додека стоите паркирани). Првите испораки во Европа се најавени за ноември.

Од компанијата нагласуваат дека нивниот модел на автомобил ќе може да помине околу 625 километри без да застане за полнење на батеријата и дека ќе имаат дополнителен опсег до 70 километри дневно благодарение на соларните панели. За споредба, тоа е нешто повеќе од „Tesla Model 3“ (600 километри) и значително повеќе од „Kie Niro Long Range“ (460 километри).

Секој час поминат на сонце ќе додаде до 10 километри полнење на батеријата, велат во „ Lightyear “. Соларните панели обезбедуваат дополнителна енергија за долги патувања, што значи дека помалку време ќе се троши во точките за полнење – или полнењето ќе биде непотребно.

Од компанијата нагласуваат дека во земјите како Шпанија или Португалија, каде има многу сончеви денови, доколку секој ден поминувате помалку од 35 километри, батеријата на возилото нема да мора да се полни речиси седум месеци. Во земји како Холандија каде доминира облачното време, автомобилот треба да се наполни по два месеци.

Помала батерија, полесен автомобил

Моделот „0“ има многу заедничко со прототипот „ONE Light“, кој беше претставен пред две години, но постигнува повеќе со помала батерија, вели извршниот директор и ко-основач на Lex Hoefsloot.

„Погонската група е најефикасна во светот“, тврди тој, додавајќи дека аеродинамичната форма на автомобилот и погонот на сите тркала овозможуваат помала батерија да обезбеди ист опсег.

Тоа значи дека „целиот автомобил е полесен“, додава Hoefslot. „Така успеавме да дојдеме до 1.575 килограми. „Ако ги погледнете другите автомобили кои нудат сличен опсег, сите тие се потешки за околу 40 проценти.

Lightyear“ започнува сериското производство на автомобили со соларни панели

Планирано е производство на 946 автомобили

И други компании исто така развиваат автомобили со соларни панели, но ниту една сè уште не е подготвена да започне масовно производство и да излезе на пазарот. Производството на моделот „Sono Zion“ е планирано за 2023 година, а ветуваат дека соларните инсталирани панели ќе обезбедат просечно 15 километри соларен домет дневно.

За „Aptera Never Charge“, возилото на три тркала со футуристички изглед во компанијата тврдат дека ќе собира 65 километри сончева енергија дневно. Од „Аптера“ за Си-Ен-Ен изјавија дека се надеваат дека сериското производство ќе започне во 2023 година, а веќе имаат 24.000 резервации.

Но, бидејќи целиот концепт на „лесниот 0“ се заснова на подобрување на ефикасноста и намалување на времето на полнење, неговата максимална брзина ќе биде само 160 километри на час, а времето потребно за забрзување од 0 до 100 километри е бавни 10 секунди, за што се свесни и во компанијата .

Покрај тоа, автомобилот ќе биде многу скап. Ќе чини 250.000 евра. Компанијата се надева дека ќе лансира „народен модел“ до 2025 година, привремено наречен „лајтјир 2“ ​​- кој ќе чини околу 30.000 евра.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.