Деби-албумот „Ехо“ на Зарина Првасевда објавен е во издание на Југотон Кроација Рекордс“

Зарина Првасевда е македонски уметник, вокален изведувач и музичар кој изведува и македонска и светска традиционална музика. На неодамна одржаниот концерт во Македонската филхармонија по повод издавањето на албумот „ЕХО“, Зарина ја воодушеви публиката, а наста беше распродаден до последен билет.

Таа за себе вели дека ја црпи својата инспирација од природата, од секојдневниот живот на античките луѓе низ историјата, во споредба со она што го живееме денес, од моменталната културна и емоционална еволуција, како и од карактеристичните карактеристики на културите на луѓето за кои е заинтересирана и постојано истражува.

Зарина се стреми да ја смести традиционалната музика во една поинаква, единствена и алтернативна форма, бидејќи самата музика ја задржува својата автентичност, се со помош на вокални техники кои одговараат на традицијата. Кога станува збор за инструментална работа, таа создава изобилство на различност и чувство за простор и слобода, комбинирајќи различни стилови, ритми и украси типични за карактеристичните култури и региони што ги запознала.

Нејзиниот деби студиски албум, во издание на најголемиот регионален издавач „Југотон Кроација Рекордс“, има 11 традиционални песни од различни делови, изведени на четири различни јазици, и е создаден во соработка со: Васил Хаџиманов, Исмаил Лумановски, Александар Петров, Оливер Јосифовски, Дарко Фурнаџиски, Гоце Димовски, Филип Михајловски, Оливие Самоилан, Ратко Даутовски, Благојче Трајковски, Газменд Бериша…

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.